Ostalariek argi dute, bapatean itxi behar izatearekin, ez direla ostalariak soilik hunkituak, eteten den katea, luzea delako. Eta ez bakarrik ostatu txikietan. Goi mailako jatetxeetara ere hedatzen baita egoera beretsua. Hala esplikatu digu Gorka Cepeda, Hondarribiko Arroka Berri jatetxeko sukaldariak. Egoera honen aurrean, eta behar laguntza ekonomikorik gabe, eskualdeko ostatuen %25ak. Bestalde, ostalaritzaren atzetik dauden produktuen ekoizleak, okinak, kafe salmenta enpresak etabar... luze bat dago hunkitua. Eta zer esanik ez, edari banatzaile enpresetan. Azken egunetan ostalarien sustenguz abiatutako kanpainak anitzak izan dira eskualdean. Kirola dohainik egiteko aukera ematen dieten gimnasio pribatuak, take away edo janaria etxera eramateko zerbitzua aktibatu duten ostalariak laguntzeko prest agertu diren errotulazio eta packaging enpresak, edota laguntza ekonomikoa biltzeko deia luzatu duten herritarrak ere.